February 20 2014

Inspiratie, focus en simpel

Inspiratie, focus en simpel. Drie woorden met grote betekenis. In de afgelopen drie jaar heb ik deze woorden ter harte genomen en ernaar geleefd. Wat begon als een leuk idee is uitgegroeid tot iets wat mij heeft gebracht waar ik nu ben. Ondernemer. Ux’er. Vader.

Inspiratie (2012)

In het vakgebied waar beleving (experience) van de gebruiker (user) centraal staat is het van belang om inspirerend te zijn. Goede verhalen te kunnen vertellen. Met als doel om mensen te overtuigen. Niet zozeer om iets van je te kopen, maar in mijn geval, meer om mensen enthousiast te maken.

Het feit dat mensen graag naar je luisteren als je praat over je vak, of over je hobby, het maakt eigenlijk niet uit. Dat mensen in hun drukke agenda’s tijd maken om naar je te luisteren. Dat is toch mooi! Dat is wat ik wilde bereiken in 2012.

Ik zeg vaker tegen mensen dat ik liever werk met een vuilnisman die vol passie achter z’n bak staat en mooie verhalen heeft, dan met een kantoorklerk die letterlijk van 0900 – 1700 werkt en zo snel als mogelijk weer richting huis gaat. Mensen met passie hebben een sprankeling in hun voorkomen die verslavend werkt. Je wilt meer van hen weten. Je wordt door hen geïnspireerd om mooie dingen te doen. Tenminste, zo heeft het voor mij gewerkt.

Ik kan alleen maar hopen dat ik iemand heb geïnspireerd. Iemand heb kunnen helpen bij het maken van een keuze. Natuurlijk is in 2013 het willen inspireren niet gestopt. Het is wel veranderd.

inspiratie

Focus (2013)

Men moet weten wie ik ben. Wat ik kan. Wat ik wil bereiken. Wat wij samen kunnen bereiken. De enige manier om dit te doen is door een focus te hebben. Een focus waarbij het duidelijk is waar ik voor sta. Begin 2013 heb ik dus afscheid genomen van competenties die ik misschien wel kan, maar die iemand anders veel beter kan. Anders gezegd, die mij dus teveel tijd/frustratie kostte.

Projectmanagement, dat is zo iets. Ik kan het best wel. Maar achter uurtjes aanrennen en ervoor zorgen dat administratief alles klopt. Nee, niet aan mij besteed (sorry voor het platslaan van dit mooie beroep).

Mijn focus is UX. Nogmaals, dit is een breed gebied dus laat mijn werk voor mij spreken. Het gekke is dat begin 2013 – zakelijk gezien – een sprong in het diepe was. Vanuit het warme bad wat Incentro heet, naar buiten rennen en met mijn blote billen in de sneeuw. Heerlijk! Het kiezen van deze focus heeft geleid tot mooie nieuwe relaties, opdrachten en concepten. Focus en inspiratie, een gouden combinatie. Toch kan het simpeler.

pens

Simpel (2014)

En daar wat het woord-van-2014 geboren. Simpel. Keep it simple stupid (KISS) is één van de meest gehoorde termen als een nieuw concept bedacht moet gaan worden. Met als gevolg dat we ons in alle bochten gaan wringen om iets simpels te maken. That’s the way it is. En zo zal het ook voorlopig blijven gaan. Toch is er een mogelijkheid om de dingen simpeler te maken.

Taal; stop met al die afkortingen, vakjargon en hashtags. Voegt allemaal niets toe. Ok, you caught me. UX is ook een afkorting. Het is een werkproces mensen. Komt goed.

Offertes; het is niet dat ik een offerte maak zonder dat wij elkaar gesproken hebben of dat er briefing is. Wij kennen elkaar al. Anders gun jij mij het uitbrengen van een offerte niet. Wij weten ook al wat we voor elkaar gaan betekenen. Dus een geheel plan van aanpak is overbodig. Jij bent nieuwsgierig naar mijn prijs. Nou die kan je krijgen. Met een mooi logo en alles wat het officieel maakt. Verder gaan we gewoon mooie dingen maken!

Vader worden; alles wordt simpeler! Er is focus en ik wil een inspiratie voor mijn dochter zijn. Alles komt samen.

met zn drietjes

 

Leave a Comment